Predsjednica Kluba hrvatskih izaslanika Lidija Bradara na današnjoj je sjednici postavila pitanje predsjedatelju Vijeća ministara te zatražila da odgovori zajedno sa Direkcijom za europske intergracije.
Pitanje je vezano za prekograničnu suradnju odnosno konkretno općine Lepeničke doline, Kiseljak, Kreševo i Kreševo koje su se našle u regiji Bosna i Hercegovina/Srbija umjesto sa Hrvatskom.

“Je li Vijeće ministara sudjelovalo u pripremi teritorijalne i socioekonomske analize za Interreg IPA CBC, za razdoblje 2021.-2027. godina? Je li  došlo do promjena dosadašnjih rasporeda općina i je li se upoznala zainteresirana javnost?” pitanje je koje je Bradara postavila te zatražila od Vijeća ministara da iznađe tehničke mogućnosti za izmjene i dopune programskog područja Interreg –IPA CBC (Hrvatska, BiH, Crna Gora), sa općinama Kiseljak, Kreševo i Fojnica.

“Koliko mi je poznato, ukoliko zemlja partner to zatraži, postoji mogućnost da se to pitanje riješi. Argument za ovo je da ove tri općine koje se trenutačno nalaze u drugoj regiji sa Srbijom i BiH, imaju više od dvadeset godina službene statuse gradova prijatelja sa više hrvatskih i npr. mađarskih gradova. To bi u svakom slučaju olakšalo suradnju i omogućilo lakši pristup sredstvima iz ovog programa” kazala je Bradara.

Naime, ove općine su trenutno u programskom području Prekogranične suradnje Srbija – BiH, ali zbog veće mogućnosti suradnje i realizacije projekata sa općinama i gradovima sa kojima su gradovi prijatelji iz Republike Hrvatske i Mađarske a sa kojima imaju već 20-ak godna njeguju službene prijateljske odnose. Iz ovih razloga ove tri općine u dosadašnjem financijskom razdoblju do 2020. godine nisu bile u prigodi
povući značajnija sredstva iz projekata prekogranične suradnje.

Artinfo.ba