ODRŽAN VI. REDOVITI IZBORNI SABOR ZAJEDNICE UDRUGA DRAGOVOLJACA I VETERANA DOMOVINSKOG RATA HVO HB ŽSB: ZA PREDSJEDNIKA PONOVNO IZABRAN DRAGO SMOLJO

Danas je u Vitezu održan VI. redoviti izborni sabor Zajednice udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO-a HB ŽSB.

Nakon intoniranja himne hrvatskog naroda, minute šutnje za poginule hrvatske branitelje i uvodnih pozdravnih riječi predsjednika Zajednice udruga Drage Smolje, nazočnima se obratio i predsjednik FBiH Marinko Čavara.

„Svi smo mi jedno i trebamo zajedno raditi na boljitku svakog branitelja, ali isto tako i na onom što nam je sveta zadaća i zbog čega smo se organizirali kroz Hrvatsko vijeće obrane i kroz sve druge organizacije koje štite interese hrvatskog naroda. Prevažno je da u toj borbi u onome što radimo nikad ne zaboravimo one koji su izgubili svoje živote, ali sjećajući se njih, prisjećamo se svih vremena i naše odgovornosti koju smo dali u proteklom vremenu. Svjesni smo da, ma kakva bila ugroza, kad smo zajedno, kad iskoristimo maksimalno svoju snagu, izađemo kao pobjednici, čak i u bitkama u kojima je izgledalo da nemamo nikakve šanse“, kazao je predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara.

Također, govorio je i o aktualnim političkim događajima, pritom istaknuvši: „U okolnostima u kojima danas djelujemo politički u BiH, vidimo da svaki dan na vidjelo izlaze mnoge stvari koje su se nekad prikriveno govorile. Vidimo kako određene strukture žele upravljati sudskim i pravosudnim sustavom, izbornim povjerenstvom, te na taj način žele osigurati da svima bude dobro. A, zapravo žele ostvariti ratne ciljeve. Zato sam sretan što sam danas ovdje s vama, jer vi ste prepoznali u onim teškim ratnim vremenima, a prepoznajete to i danas, i moramo tu jednu energiju uvijek širiti za one koji ne prepoznaju trenutak ni vrijeme u kojem žive, kao ni ugroze i prijetnje na način na koji se one provode. Zato smo se politički okupili kroz Hrvatski narodni sabor, kroz jedno zajedništvo, jer je to jedina šansa da smanjimo procjepe u kojima će netko zabijati stalno klin, kako bi proveo svoje ideje da nas podijeli“, kazao je Predsjednik Federacije BiH.

Nazočne je pozdravio i Nikica Tomić, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO-a HB.

„Ono što mi radimo i što nas očekuje u ovoj godini je zajedništvo i rad, odnosno predstavljanje nas branitelja i Udruge na svim razinama u ovom obliku, a to je da smo u reizboru, da smo legitimni i da možemo svoja prava ostvarivati na svim razinama od općine, županija, Federacije BiH i BiH. Zahvalni smo da smo konačno došli do Zakona o razvojačenim braniteljima, svjesni da ne zadovoljava sve segmente naše populacije razvojačenih branitelja. Ali, dostigao je do najugroženijih kategorija branitelja koji nemaju nikakva prava i koji su preko tog dijela dostigli tu egzistencijalnu naknadu“, kazao je Tomić.

U izvješću o radu Zajednice udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO HB ŽSB u proteklom razdoblju, predsjednik Zajednice udruga Drago Smoljo istaknuo je kako je Zajednica udruga sudjelovala u stvaranju Fonda za kreditiranje branitelja, u izgradnji spomen obilježja Križančevo selo, u rekonstrukciji grobalja, u obilježavanju značajnih datuma, te financijski pomagala svojim članovima koji su u potrebi.

„Za vrijeme mog mandata u protekle četiri godine, Zajednica udruga radila je sukladno Statutu i temeljnim pravilima. Većina aktivnosti realizirana je u dogovoru s Vijećem Zajednice, te ovim putem moram odati priznanje Vijeću i predsjednicima općinskih udruga koji su svojim radom pridonijeli da Zajednica udruga može normalno funkcionirati i ispunjavati svoje zadaće“, kazao je predsjednik Zajednice Udruga Drago Smoljo.

Uz dopredsjednika HDZ-a BiH i predsjednika FBiH Marinka Čavaru, VI. redovitom izbornom saboru nazočili su i: predsjednik ŽO HDZ-a BiH ŽSB Radoje Vidović, dopredsjednica ŽO HDZ- a BiH ŽSB i zastupnica u Saboru ŽSB Suzana Krišto, ministar zdravstva i socijalne politike u Vladi ŽSB Anto Matić, predsjednik OO HDZ-a BiH Vitez i zastupnik u ZD PFBiH Boris Marjanović, izaslanik u Domu naroda PFBiH Ilija Nakić i predsjednik OO HDZ-a BiH Jajce i predsjedatelj OV Jajce Ivo Šimunović.

Na VI. redovitom izbornom saboru za predsjednika je jednoglasno ponovno izabran Drago Smoljo, dok su za dopredsjednike izabrani: Zdravko Frančević i Marinko Šimić. Za članove Suda časti izabrani su: Ivica Aarapović, Ivica Glavaš i Ivo Marković.

Samom početku Izbornog sabora prethodilo je polaganje vijenaca i odavanje počasti poginulim hrvatskim braniteljima na spomen obilježju u Vitezu.