Intervju: Lidija Bradara – Ne treba tražiti neprijatelje tamo gdje ih nema, a ovo je ključ budućnosti u BiH

0
5

O aktualnom stanju možemo govoriti, možemo komentirati, prozivati i međusobno se optuživati, ali ništa se neće riješiti bez razgovora predstavnika sva tri konstitutivna naroda, jer Bosna i Hercegovina je jedino takva moguća. Uvijek vjerujem da može bolje, kaže za Oslobođenje Lidija Bradara, izaslanica u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine.

Kada govorimo o radu Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i generalno Parlamentarnoj skupštini, kakva su vaša viđenja trenutne, ali i općenite političke situacije i odnosa? Svjedoci smo blokade zastupnika i izaslanika iz Republike Srpske, no, po svemu sudeći, nije to jedini problem s kojim se suočava državni parlament. Može li bolje do iduće godine i izbora ili je ovaj mandat uzalud potrošen?

– Bosna i Hercegovina ovako uređena i sa nizom otvorenih pitanja, sa prisustvom institucija međunarodne zajednice, najčešće se nalazi ili u potencijalnim ili stvarnim krizama, ali rekla bih najčešće krizama povjerenja, razumijevanja, kompromisa i konsenzusa. U određenim periodima kada izostane bilo kakva razina potrebe za dijalogom i realnim sagledavanjem situacije i stanja, onda se te krize pretvore i u institucionalne. Svaka akcija u prirodi i životu ima određenu reakciju, stoga se mi svi sudionici moramo ponašati odgovorno.

Što se mene osobno tiče, a i svih nas iz HDZ-a i HNS-a BiH, procesi EU i NATO-integracija idu isuviše sporo i na to ne treba podsjećati.

O aktualnom stanju možemo govoriti, možemo komentirati, prozivati i međusobno se optuživati, ali ništa se neće riješiti bez dijaloga, razgovora predstavnika sva tri konstitutivna naroda, jer Bosna i Hercegovina je jedino takva moguća. Uvijek vjerujem da može bolje, to je i moj životni moto, jer pokazalo se da kada god nešto radite i postavite stvari na zdrave osnove, da se može kretati brže i bolje.

U kojoj fazi se Bosna i Hercegovina nalazi kada posmatramo proces pridruživanja Europskoj uniji i NATO-u? Do kada će nas predstavnici međunarodne zajednice podsjećati na 14 prioriteta i očekujete li da Vijeće ministara BiH pošalje drugi program reformi u sjedište NATO-a?

– Što se tiče NATO-a, koliko je meni poznato, na posljednjoj zakazanoj sjednici Vijeća ministara pripremljen je Program reformi, no sada je neizvjesno kada će biti usvojen. Proces EU integracije je prioritet i trenutno ne bi trebalo biti važnijeg posla od tog. Nije više preostalo 14 prioriteta, usvojeni su akcijski planovi, preostala su još četiri prioriteta – Izborni zakon i još tri koja su u različitim fazama odlučivanja, Zakon o sprječavanju sukoba interesa, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavama, zakoni i pravilnici o VSTV-u. Važno je prijeći iz deklarativnog u stvarno.

Među prioritetima je i Izborni zakon BiH. Da li je HDZ BiH spreman na određene ustupke kako bi se postigao dogovor i koje? Možemo li očekivati skorije rješenje ovog pitanja i što nas čeka ukoliko pitanje Izbornog zakona ne bude riješeno do naredne godine?

– Jako je važno da svi u Bosni i Hercegovini shvate kako je Izborni zakon jedan od ključnih prioriteta i što se nas tiče, on je trebao biti usvojen još davno, tijekom 2020. godine. Ali, kako za to očito nema političke volje, to ide sporo i na trenutke se učini i skoro nikako, ali vjerujem da će svi sudionici političkog odlučivanja u BiH, zajedno sa prijateljima iz međunarodne zajednice, shvatiti da je BiH nužan novi Izborni zakon koji će osigurati legitimno predstavljanje na svim razinama gdje to predviđaju Ustav, odnosno Aneks IV Daytonskog mirovnog sporazuma.

Svih ovih godina mi smo nudili i nudimo rješenja, nikada nismo kočili ovaj proces i smatram da je to ključ budućnosti BIH. Vjerujem da će i ostali to shvatiti. Ako ustupci znače ono što ovih dana pojedini političari izjavljuju, mi nismo spremni na takve ustupke. BiH je zemlja tri konstitutivna naroda i ostalih koji u njoj žive. Mora biti uređena kao moderna, funkcionalna, pravna država koja osigurava punu jednakopravnost sva tri naroda, uz ravnotežu kolektivnih i individualnih prava. I jedino je kao takva moguća.

Ne želim niti pomisliti da neće doći do dogovora o ovom ključnom pitanju, ali i na to ćemo sigurno imati odgovor.

Posmatrajući odnose sa susjednim zemljama, posebno kada govorimo o Republici Srbiji i Republici Hrvatskoj, imate li dojam da su odnosi pogoršani u proteklom periodu? Kakav komentar imate na činjenicu da Republika Srbija skriva ratne zločince? S druge strane, svjedoci smo da su članovi koji u izvještajnu komisiju za BiH koja djeluje pod okriljem Odbora za vanjske poslove EU dolaze iz Republike Hrvatske, glasali protiv izvještaja o stanju u našoj zemlji, ali i mnogobrojnih medijskih istupa u kojima se govori o stanju u BiH. Kako do iskrene suradnje i podrške susjeda?

– Mislim da BiH zbog svog geopolitičkog položaja ne bi trebala imati luksuz ovakvog ponašanja i stalne potrebe da se spori sa svima. Kao i u životu, najvažnije je znati prepoznati prijatelje, a sigurna sam da je Republika Hrvatska istinski i iskreni prijatelj BiH. Republika Hrvatska je punopravna članica EU i dijelimo puno toga zajedničkog, prije svega više od 1.000 kilometara zajedničke granice. Jako je važno graditi, a ne rušiti mostove i ne tražiti neprijatelje tamo gdje ih nema.

BiH se, kao i ostatak svijeta, gotovo već dvije godine suočava sa pandemijom Covid-19. Da li mislite da su vladajuće strukture zakasnile u samoj prevenciji i/ili sanaciji posljedica? Da li građani bih mogu biti zadovoljni reakcijama i potezima odgovornih struktura? Da li biste postupili drugačije?

– Pandemija Covid-19 je zahvatila cijeli svijet. Na trenutke mi se činilo da bih najradije iskočila iz vlastite kože zbog osjećaja nemoći. Bilo je lutanja, nesnalaženja, ali pokazalo se i ovaj put da su ono što neki zovu troškovima ustvari investicije u ljude i opremu.

Teret ove krize su najviše podnijeli zdravstveni radnici, liječnici i sve medicinsko i nemedicinsko osoblje. I sada se pokazalo da sustav može funkcionirati, ali da je ipak lokalna zajednica temelj društva. Kao i svaki pojedinac iste.

Budući da svaki čovjek ima svoj stil, način promišljanja i rada, vjerojatno bih neke odluke donosila na drugačiji način. Ali ovo je zaista ozbiljan problem i mislim da niti jedna zemlja još nije našla odgovor. Još jedanput hvala svima koji se predano bore protiv ove užasne bolesti, a posebice Plućnoj bolnici Travnik i Bolnici “Fra Mato Nikolić” u Bili s kojima sam imala i osobna iskustva.

Iz opozicije u Parlamentu BiH traže da se u državnom proračunu sačuva 100 miliona KM, a da zemljište za potrebe zgrade UINO BiH pokloni grad Banja Luka. Hoćete li podržati ovaj prijedlog?

– Puno je prijedloga koji se nalaze u procedurama, a svi prijedlozi moraju biti sukladni zakonu. UINO je najveća institucija u BiH koja se bavi prikupljanjem i kontrolom sredstava za financiranje svih institucija. Opet postoji način kako se vrši promet nekretnina u vlasništvu jedinica lokalne zajednice, a znam samo da se nekretnine ne mogu davati bez naknade i da su propisani postupci vezani za promet i prodaju svih nekretnina, pa tako i gradskih.

(oslobodjenje.ba)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime