Sastanak izaslanstva dvije sestrinske stranke, Hrvatske demokratske zajednice BiH i Hrvatske demokratske zajednice RH, održan je danas u Slavonskom Brodu.

Na sastanku se razgovaralo o brojnim zajedničkim važnim temama, među ostalim i o uzajamnoj potpori i pozitivnoj budućoj suradnji između HDZ-a BiH i HDZ-a RH, te o aktualnoj političkoj situaciji u BiH i RH.

Razgovaralo se projektima važnima za gospodarski i kulturni život hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, kao i euroatlantskom putu BiH, koji snažno, dosljedno i dobrosusjedski podupire Vlada RH, naglašeno je.

Istaknuto je kako je jednakopravnost Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH prioritet, kao i potpora cijeloj BiH i nastojanju koji dužnosnici hrvatskog naroda ulažu kako bi se Bosna i Hercegovina priključila europskim integracijama.

U okviru Ustava BiH i europskih standarda, konstitutivni narodi unutar BiH moraju pronaći kompromis i podržati izmjene Izbornog zakona BiH, kako bi se omogućilo legitimno političko predstavljanje na svim administrativnim razinama, naglašeno je na sastanku.

-Drago mi je da smo danas imali mogućnost razgovarati, kao dvije sestrinske i dvije bratske stranke, Hrvatske demokratske zajednice, o aktualnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i zanimati se za aktualna događanja u EU i Hrvatskoj. Ujedno je ovo bila progoda da na primjeren način zahvalim predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću na mudrom političkom vodstvu, ustvrdio je predsjednik Čović nakon sastanka u izjavi medijima

-Kao političkom narodu u Bosni i Hercegovini, too nam osigurava, da se borimo i izgrađujemo svoju jednakopravnost kao konstitutivan narod koji može osigurati legitimno predstavljanje svog konstitutivnog naroda na svim administrativno političkim razinama Bosne i Hercegovine”, istaknuo je dr. Čović.

-Politička suradnja dva HDZ-a temelj je kvalitetnog, partnerskoga, iskrenog donosa koji pridonosi rješavanju svih otvorenih pitanja, rekao je Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a RH i predsjednik Vlade RH.

-Dodao je da mu je drago zbog još jednog redovitog dijaloga dvije Hrvatske demokratske zajednice o važnim pitanjima za odnose Hrvatske i Bosne i Hercegovine, za položaj Hrvata u BiH kao ravnopravnog naroda i za sve aktivnosti koje Hrvatska poduzima tijekom predsjedanja Vijećem EU, a odnose se na temu proširenja, na odnose sa zemljama jugoistoka Europe koji su se u posljednja dva mjeseca intenzivirali kao nikada prije. Želimo da se nastave prometni i gospodarski projekti te aktivnosti Ureda za Hrvate izvan Hrvatske koji niz godina podržava projekte u kulturu i prosvjeti i sve što je važno za identitet hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, istaknuo je Plenković.