Klub zastupnika HDZ BiH-HNS Zastupničkoga doma Parlamenta Federacije inzistira na radu Zastupničkog doma parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i održavanju 8. izvanredne sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine sazvane za utorak 31.3.2020.godine.

Na toj sjednici trebamo donijeti Odluku o izmjeni Poslovnika Zastupničkog doma koje će omogućiti rad Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH uz korištenje suvremenih tehnologija.

Prilikom održavanja sjednice kao i odlučivanja u ZD PFBiH, usvajanjem izmjena Poslovnika zadržala bi se primjena demokratskih standarda i vladavine prava u vrijeme stanja prirodne ili druge nesreće u Federaciji BiH.

Ujedno, zakonodavno tijelo bi moglo nesmetano donositi zakone o obavljanju funkcija federalne vlasti te bi bile spriječene političke igre koje vode ka suspenziji Ustava Federacije BIH. Pojedini politički predstavnici  u izvršnoj vlasti Federacije BiH, su već iskazali želju za propisivanjem kaznenih odredbi i odredbi o lišenju slobode putem Uredbe sa zakonskom snagom, koja u svojim odredbama s velikom vjerojatnošću, derogira prava i slobode utvrđene Ustavom FBIH te propisuje pojedine norme koje su već propisane Kaznenim zakonom Federacije BiH, narušavajući načela ustavnosti i zakonitosti.

Unatoč epidemiološkoj situaciji u svijetu, Bosni i Hercegovini, odnosno Federacije Bosne i Hercegovine, parlamenti susjednih zemalja kao i Narodna skupština Republike Srpske održavaju sjednice, donose akte iz svoje nadležnosti te na prijedlog izvršne vlasti, donose pakete mjera i pomoći gospodarstvu, zdravstvu a posebice realnom sektoru koji je ostao potpuno nezaštićen.

Upravo zbog zaposlenih u realnom sektoru,  ne postoji niti jedan razlog zašto i zastupnici ZD Parlamenta Federacije BiH ne bi dijelili sudbinu mnogih građana Bosne i Hercegovine koji su u ovo vrijeme pandemije korona virusa izloženi i rade na svojim radnim mjestima. Nužno je iskazati solidarnost s narodom i donijeti sve zakonske propise koji će narodima i građanima BiH barem djelomično olakšati ove teške zdravstvene i gospodarske trenutke te svojim radom pokazati da uistinu radimo svoj posao, što se od nas i očekuje.

Zastupnicima treba biti osiguran rad, uz pridržavanje svih propisanih uvjeta zaštite sukladno aktima Stožera civilne zaštite FBiH, a usvajanjem izmjena Poslovnika bila bi spriječena improvizacija u zakondavstvu Federacije BiH kao i želje pojedinaca i skupina koji bi suspendirali Ustav na 30 dana ili dulje.

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ BiH-HNS

Marijan Klaić