Novi, 10. saziv Hrvatskog sabora konstituiran je u jučer, a za njegova predsjednika po drugi je put izabran Gordan Jandroković (HDZ). Novi saborski zastupnik je i aktualni predsjednik ŽO HDZ BiH ŽSB Radoje Vidović koji je izabran na listi HDZ-a u XI. izbornoj jedinici.

Izborom svog predsjednika, Sabor se smatra konstituiranim.

Gordan Jandroković, kojemu je to drugi predsjednički mandat, dobio je veliku potporu saborskih zastupnika, od njih 144, koliko ih je glasovalo, 143 je bilo “za”, a samo je jedan bio “suzdržan”, nitko nije bio “protiv”.

Novi predsjednik Hrvatskoga sabora Jandroković zahvalio je na iskazanom povjerenju.

Zastupnici su minutom šutnje odali počast prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu, svim preminulim zastupnicima iz prošlih saziva, svim hrvatskim braniteljima i svima koji su dali život za domovinu. Izvođenjem himne Lijepa naša domovino, odana joj je počast.

Na temelju rezultata parlamentarnih izbora 5. srpnja, od 151 zastupnika u 10. saborskom sazivu HDZ ih ima 66, stranke okupljene u Restart koaliciji 41, Domovinski pokret 16, Most nezavisnih lista osam, koalicija Možemo! ima sedam zastupnika, koalicija okupljena oko Stranke s imenom i prezimenom tri, a po jednog HNS i Reformisti. Nacionalne manjine imaju osam zastupnika.

Tri zastupnika iz XI. izborne jedinice (Bosna i Hercegovina te iseljeništvo) osvojio je HDZ. Među njima je i aktualni predsjednik ŽO HDZ BiH ŽSB Radoje Vidović. Uz predsjednika Vidovića, novi zastupnici u Saboru RH iz Xi. izborne jedinice su Zdravka Bušić i Nevenko Barbarić.