Ministrica obrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš u utorak 5. studenog 2019. godine susrela se s izvršnom direktoricom međunarodne organizacije za prava žena UN Women Nj. E. Phumzile Mlambo-Ngcuka.

Sastanak s visokom gošćom čija ja dužnost na razini zamjenice glavnog tajnika Ujedinjenih naroda (UN) održan je na marginama globalne konvencije korisnika grantova Trust fonda UN-a za eliminiranje nasilja nad ženama, a koji se održava u Sarajevu. Sastanku je nazočila i savjetnica Sektora za međunarodnu suradnju MO BiH Admina Pandžić i glavni predstavnik UN Women u BiH David Saunders sa suradnicima.

Nj. E. Phumzile Mlambo-Ngcuka se zanimala za položaj žena u obrambenom sustavu Bosne i Hercegovine te dalju realizaciju projekata organizacije UN Women na tom polju u našoj zemlji. Ministrica Pendeš je izrazila zadovoljstvo činjenicom što je prije izvjesnog vremena imala čast govoriti na panelu međunarodne sesije „UN Women in power“ u New Yorku, u društvu eminentnih žena iz cijelog svijeta. Ona je podsjetila da Ministarstvo obrane i Oružane snage BiH imaju poseban tim koji radi na provedbi Rezolucije Vijeća sigurnosti 1325 te da je uspostavljena obvezna kvotu za prijam žena u OS BiH. OS BiH u svom sastavu trenutačno imaju 7,28 posto žena, a cilj je postići zastupljenost od minimalno 10 posto.

Uz potporu Veleposlanstva Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverna Irske u BiH, Ministarstvo obrane bilo je i domaćin regionalne konferencije “Žene, mir i sigurnost”, koja se odvijala u okviru načelnika stožera oružanih snaga. MO BiH je među prvim ministarstvima koja su se pridružila NATO inicijativi „Žene vođe u obrani i sigurnosti“. U okviru ove inicijative stvaraju se bolji uvjeti da pripadnice OS BiH upisuju obrazovne programe, a uspostavljen je i tečaj na temu „Rodna perspektiva“ u Središtu za obuku u operacijama potpore miru (PSOTC) u Sarajevu.

„Suzbijanje svake vrste diskriminacije žena i posebno prevencija nasilja nad ženama naša je ne samo profesionalna nego i moralna odgovornost. A uvijek ću nastojati boriti se za veću zastupljenost žena na rukovodnim pozicijama“, zaključila je ministrica Pendeš.