Mladež Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BIH ŽSB je samostalna, suvremena, proeuropska i demokršćanska organizacija mladih koja djeluje unutar Mladeži HDZ-a BiH. Mladež HDZ BiH ŽSB okuplja hrvatsku i drugu mladež s područja Županije Središnja Bosna sa svrhom profiliranja i izgradnje stranački opredijeljenih mladih ljudi, a svoje djelovanje temelji na Programu HDZ BiH i Programskoj deklaraciji koju sama donosi. Među Hrvatima Bosne i Hercegovine Mladež HDZ-a BiH ŽSB najmasovnija je i najjača politička organizacija mladih te je jedna od najorganiziranijih političkih organizacija mladih u Bosni i Hercegovini.

__
Mladež Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH od 10. kongresa YEPP-a održanog 16. svibnja 2015. godine u Portu punopravni je član Mladeži Europske pučke stranke (YEPP).

Kroz svoje političko djelovanje zalažemo se za BiH kao složenu, zajedničku državu u kojoj se poštuje trodioba vlasti, afirmira decentralizirani ustroj i razvoj lokalne samouprave. U svojoj Programskoj povelji Mladež HDZ-a BiH zalaže se za suverenitet i konstitutivnost sva tri naroda u Bosni i Hercegovini, za nacionalno pomirenje, suživot i toleranciju konstitutivnih naroda i ostalih građana na čitavom prostoru Bosne i Hercegovine, što podrazumijeva i odgovarajuće ustavno – pravno i administrativno ustrojstvo BiH.

Humanitarne akcije, ekološki projekti, športska natjecanja, javne tribine samo su dio aktivnosti koje Mladež organizira diljem Županije Središnja Bosna i cijele Bosne i Hercegovine. Bilo da su one lokalnog, regionalnog ili nacionalnog karaktera, cilj im je promicati vrijednosne temelje na kojima se temelji naš rad. To su prije svega život u skladu s kršćanskom tradicijom i vrijednostima na kojima ona počiva te očuvanje tradicije, povijesti, kulture i jezika hrvatskog naroda.

Otvoreno nastupamo i izražavamo mišljenje o svim bitnim pitanjima u Bosni i Hercegovini. Mladim ljudima takvo nešto nikada nije bilo lako, posebice u našem društvu u izazovnom vremenu u kojem živimo. Diljem svijeta mladi se svakodnevno bore za poboljšanje i očuvanje svojih prava. Njihovu sudbinu dijele i mladi u BiH koje prate problemi poput nezaposlenosti i niskog životnog standarda. Opredijeljeni za europsku budućnost Bosne i Hercegovine uvjereni smo da će članstvo u Europskoj uniji Bosni i Hercegovini dugoročno donijeti prosperitet i stabilnost.

Uz sve ove probleme hrvatski narod i dan danas nije riješio svoje nacionalno pitanje. U Bosni i Hercegovini temeljno pitanje koje se tiče opstanka hrvatskog naroda u BiH kao konstitutivnog je donošenje novog Ustava BiH koji će hrvatskom narodu omogućiti ravnopravan položaj s druga dva konstitutivna naroda. Stoga, Mladež HDZ-a BiH ŽSB snažno podržava i promovira ustavna rješenja koje predlaže Hrvatska demokratska zajednica BiH, jer su ona preduvjet očuvanja BiH kao samoodržive i politički stabilne države, a samim tim i preduvjet svih reformi koje će u konačnici dovesti do kvalitetnijeg života mladih.

Mladež HDZ BiH ŽSB danas djeluje kroz svoje temeljne i općinske organizacije te kroz druga tijela. Aktualni predsjednik Mladeži HDZ BiH ŽSB je Dario Plavčić. On je na IX. Izbornoj skupštini održanoj u Franšiznom centru u Vitezu izabran za predsjednika iz reda Mladeži OO HDZ BiH Busovača.

Predsjedništvo:

1. Dario Plavčić, predsjednik ŽO Mladeži HDZ-a BiH ŽSB (Busovača)
2. Magdalena Cvjetković, dopredsjednica (Fojnica)
3. Matej Vuković, dopredsjednik (Kiseljak)
4. Andrej Tadić, dopredsjednik (Kreševo)
5. Ana Marija Omazić, dopredsjednica (Vitez)
6. David Marin, dopredsjednik (Novi Travnik)
7. Kristijan Perić, dopredsjednik (Travnik)
8. Robert Tokić, dopredsjednik (Jajce)

Aktualni saziv ŽO Mladeži HDZ-a BiH ŽSB:

Robert Tokić, Ivan Brtan, Ivana Brtan (Jajce), Kristijan Perić, Maja Balta, Matea Markunović, Ilija Babić (Travnik), Franjo Jurleta, Martin Šekerija, Andrea Jurina (Uskoplje), Matea Jurčević, Iva Radoš (Bugojno), Jelena Gavranić (Dobretići), David Marin, Stjepan Kolar, Barbara Žilić (Novi Travnik), Ana Marija Omazić, Dajana Maros, Anja Stipinović, Mateo Marić (Vitez), Marija Ćosić, Dario Plavčić, Mariela Livaja (Busovača), Boris Mrnjavac, Matej Vuković, David Udovičić, Gabriel Remić (Kiseljak), Magdalena Cvjetković, Davor Bošnjak (Fojnica) te Andrej Tadić i Antonela Stanić (Kreševo).

Predsjednici Općinskih odbora Mladeži HDZ-a BiH u ŽSB

1. Matea Jurčević – Bugojno
2. Marija Ćosić – Busovača
3. Ivo Davidović – Dobretići
4. Magdalena Cvjetković – Fojnica
5. Robert Tokić – Jajce
6. Boris Mrnjavac – Kiseljak
7. Andrej Tadić – Kreševo
8. David Marin – Novi Travnik
9. Kristijan Perić – Travnik
10. Franjo Jurleta – Uskoplje
11. Ana Marija Omazić – Vitez

SLIČAN SADRŽAJ

Kvalitetno obrazovanje kao ključ održivog razvoja: ŽO Mladeži HDZ BiH ŽSB...

U organizaciji Županijskog odbora Mladeži HDZ BiH Županije Središnja Bosna, Srednja škola "Uskoplje" bila je domaćin panel konferencije 'Kvalitetno obrazovanje kao ključ održivog razvoja'....