Nakon Mostara izaslanstvo europarlamentaraca u središnjoj Bosni: Potrebe i problemi Hrvata središnje Bosne moraju biti vidljivi u institucijama EU

0
3

Nakon Mostara, izaslanstvo zastupnika HDZ-a u Europskom parlamentu predvođeno Željanom Zovko, potpredsjednicom Odbora za vanjsku politiku Europskog parlamenta, a u kojemu su i zastupnici Sunčana Glavak, Karlo Ressler i Tomislav Sokol, posjet BiH nastavilo je jučer (8. siječnja) u središnjoj Bosni.

S dužnosnicima hrvatskog naroda na svim razinama vlasti u BiH ali i Saboru RH održali su sastanak u Kiseljaku. Na sastanku čiji je domaćin bio predsjednik ŽO HDZ BiH ŽSB i zastupnik u Saboru RH Radoje Vidović bio je i veleposlanik RH u BiH Ivan Sabolić, dopredsjednik HDZ BiH i predsjednik FBiH Marinko Čavara, članica Predsjedništva HDZ BiH i izaslanica u Domu naroda BiH Lidija Bradara, kao i Marina Pendeš, predsjednica Zajednice žena HDZ BiH i izaslanica u Domu naroda Parlamenta BiH. Bio je tu i predsjedatelj Sabora ŽSB Josip Kvasina te drugi dužnosnici s razine ŽSB, FBiH i BiH.

Razgovaralo se o političkom, ekonomskom i socijalnom položaja Hrvata središnje Bosne koji su ujedno i građani Europske unije te načinima kako probleme i potrebe Hrvata središnje Bosne na kvalitetniji način artikulirati u institucijama Europske unije.

Cilj posjeta je upoznati se sa stanjem u središnjoj Bosni, posebno s položajem hrvatskog naroda u ovom dijelu BiH te ih po povratku u Bruxelles adresirati tamo gdje će one biti prepoznate i vidljive. Puno je mogućnosti koje stoje na raspolaganju, prije svega Europski fondovi koji ni na koji način nisu iskorišteni ovdje na području središnje Bosne, među ostalim i za pomoć povratnicima među kojima je i značajan broj Hrvata iz središnje Bosne“, kazala je zastupnica Željana Zovko kojoj je posjet Kiseljaku i središnjoj Bosni jedan od brojnih koje je dosad imala. Njezin kolega Karlo Ressler prvi je put u Kiseljaku, ali su mu želje i namjere iste kao i kod ostalih članova izaslanstva. „U Vitezu sam bio prije dvije godine, u Kiseljaku sam prvi put. Tu sam jer mi je stalo, jer želim čuti i znati kako to žive Hrvati u BiH, posebice u središnjoj Bosni, čuti koji su to problemi i na koji način možemo pomoći“, kazao je za posjeta Kiseljaku zastupnik Ressler.

A problema u BiH, upoznali su ih domaćini, je mnoštvo. Najviše je onih političkih, s većinom njih zastupnici iz Hrvatske su dobro upoznati te su ih aktualizirali i kroz rezolucije Europskog parlamenta.

Među najvažnijim je donošenje Izbornog zakona BiH, u skladu s presudama kako međunarodnih tako i Ustavnog suda BiH. Zastupnici u Europskom parlamentu osudili su ratnu retoriku kojom se kako kažu fokus s Izbornog zakona preusmjerava na područje sigurnosti. Rezultat takvog ponašanja BiH udaljava od članstva u EU.

„BiH neće dobiti kandidacijski status dok je dobije izborno zakonodavstvo koje će osigurati zastupljenost svim narodima i građanima. Po povratku u institucije EU mi ćemo upozoriti na neodgovorno ponašanje lokalnih političara koji pažnju s donošenja izbornog zakonodavstva preusmjeravaju na područje sigurnosti, prijeteći novim ratovima dok ratne rane iz prošlog rata još nisu zacijelile. Upozorit ćemo i na pasivan odnos dobro plaćenih međunarodnih predstavnika u BiH koji sve to promatraju i ne čine ništa kako bi zaustavili ovakve pojave“, kazala je zastupnica Zovko, ujedno i potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta.

Na posjeti eurozastupnicima i središnjoj Bosni  zahvalili su se domaćini, hrvatski dužnosnici na svim razinama vlasti.

„Zahvalan sam im na posjetu ali i svemu onomu što rade u Europskog parlamentu za Hrvate iz BIH, ukazuju na potrebu osiguranja naših  ustavnih prava i pune jednakopravnosti“, kaže Radoje Vidović, predsjednik ŽO HDZ BiH Srednjobosanske županije i zastupnik u Saboru RH.

„Svaki razgovor i dijalog je dobar, to su zastupnici koje smo mi birali, koji znaju naše probleme, ali je isto tako važno da dođu i osjete tu jednu atmosferu u kojoj žive Hrvati u BiH, u ovom slučaju u središnjoj Bosni“, istaknula je Lidija Bradara, članica Predsjedništva HDZ BiH i predsjednica Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamentarne Skupštine BiH.

Ana Popović/ŽO HDZ BiH ŽSB

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime