Obilježena 29. obljetnica zločina u Križančevu selu

0
116

Svetom misom u crkvi sv. Leopolda Bogdana Mandića u Dubravici danas je počelo obilježavanje stradanja Hrvata u Križančevu selu. Obljetnica je nastavljena komemorativnim mimohodom do spomen obilježja i polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća.

Sveto misno slavlje za žrtve Križančeva sela, kao i opijelo na spomen obilježju, predvodio je viteški župnik fra Velimir Bavrka. Obljetnici su nazočili brojni dužnosnici HDZ-a BIH i HNS-a BiH predvođeni aktualnim predsjednikom FBiH i prvim zamjenikom ZD PS BiH Marinkom Čavarom.

I ova, 29. obljetnica protekla je u sjeni pitanja, kada će i hoće li krivci odgovarati za sve zločine počinjene nad Hrvatima Lašvanske doline.

Križančevo selo nadomak Viteza je najveće stratište Hrvata u BiH. Naime, samo u jednom danu, 22. prosinca 1993. ubijena su 64 pripadnika HVO-a i hrvatska civila, a među njima žene, nenaoružane starije osobe… Zločin se dogodio u vrijeme dolaska humanitarnog konvoja “Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu”.

Podsjetit ćemo, za zločin u Križančevu selu još 2019. godine podignuta je optužnica protiv osmorice nekadašnjih pripadnika i zapovjednika Armije BiH. Suđenje u ovom procesu još uvijek traje.

Izvor: ŽO HDZ BiH ŽSB

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime