Jutros je u Travniku održana 23. sjednica Vlade Kantona Središnja Bosna. Članovi Vlade raspravljali su o ukupno 26 točaka Dnevnog reda.

Najviše pažnje privukao je Nacrt proračuna Kantona Središnja Bosna za 2020. godinu koji je jednoglasno usvojen. Isti je planiran u ukupnom iznosu od 219.008.468,00 KM što je za 24.067.485,00 KM manje u odnosu na Izmjene proračuna Kantona Središnja Bosna za 2019. godinu.

Ministrica financija Mirjana Plavčić članovima Vlade prezentirala je projekcije Proračuna Kantona Središnja Bosna za 2020. godinu. Pri tom je istaknula kako su porezni prihodi veći za 6.6 milijuna KM i kako je sam Proračun realno planiran.

„Nacrt Proračuna Kantona Središnja Bosna koji smo razmatrali na današnjoj sjednici Vlade pokazuje kako je i ovogodišnji proračun stabilan i realno planiran“, kazala je ministrica Plavčić dodavši:

„Ovo je maksimum što smo mogli uraditi. Proračun Kantona Središnja Bosna iz godine u godinu sve više dobiva dimenzije razvojnog i sadašnja Vlada Kantona Središnja Bosna učinit će sve kako bi korisnici proračuna i svi stanovnici Kantona Središnja Bosna bili zadovoljni.“

Jedna od bitnih stavki u ovogodišnjem Proračunu je i povećanje osnovice, a što je Vlada realno planirala i osigurala u Proračunu Kantona Središnja Bosna za 2019. godinu. Kapitalni transferi u Nacrtu Proračuna Kantona Središnja Bosna za 2020. godinu iznose 5.2 milijuna KM. Uz to, planiran je prijenos neutrošenih sredstava za rekonstrukciju regionalnih puteva Kantona Središnja Bosna u iznosu od 3.6 milijuna KM.

Tekući transferi planirani su ukupnom iznosu od 34.5 milijuna KM. Prioriteti su transferi iz oblasti socijalne skrbi 5.3 milijuna KM, transfer za skrb o obiteljima s djecom 3.35 milijuna KM, transfer civilnim žrtvama rata 2.45 milijuna KM, transfer za financiranje visokog školstva i stipendiranje studenata 2.1 milijuna KM, poticaji za sport, kulturu i znanost u iznosu od 1.7 milijuna KM i mnogi drugi.