Danas je u Travniku održana 96. sjednica Vlade Županije Središnja Bosna na kojoj se ponajviše raspravljao o problemima s prijevozom učenika u pojedinim općinama u Županiji Središnja Bosna.

Nakon obimne rasprave i informacija koje je članovima Vlade ŽSB prezentirao resorni ministar obrazovanja Bojan Domić (HDZ BiH), donesen je Prijedlog odluke o subvencioniranju troškova prijevoza učenika osnovnih škola na području ŽSB te Prijedlog Odluke o davanju suglasnosti osnovnim školama za provođenje postupka javne nabave i zaključivanje ugovora za prijevoz učenika.

Donošenjem ovih odluka učenici odnosno njihovi roditelji će imati subvencije ili organiziran prijevoz, u zavisnosti od općine do općine. Potvrdio je to ministar obrazovanja Bojan Domić (HDZ BiH) nakon održane sjednice Vlade ŽSB.

„Ravnatelji škola provest će postupke javnih nabavki. Ako im bude trebala pomoć, naš Ured za javne nabavke će biti na raspolaganju. Danas smo usvojili dvije odluke. Prva je ona o subvenciji prijevoza učenika roditeljima gdje se ne ugovori organiziran prijevoz, a druga je ona o ugovaranju direktnim postupkom za sve relacije s prijevoznicima dok se ne okonča proces javne nabave.“, rekao je ministar Domić.

U izjavi je istaknuo i disbalans cijena prijevoza učenika u općinama ŽSB. U nekima je ta cijena 2,10 KM po kilometru, dok u pojedinim prijevoznici ne žele voziti za 4 KM te ponude minimalnu cijenu od 8 KM.

„U nekim općinama prijevoznici su se udružili u tzv. ‘kartele’. Nemoguće je da u jednoj općini prijevoznik vozi po cijenu od 2,1 KM, a da u drugoj ne želi voziti za 4 KM jer ponudi minimalnu cijenu od 8 KM po kilometru. Što je to nego ‘kartelsko udruživanje’? Cijena prijevoza može biti viša za 10, 20 ili 30 posto, ovisno o elementima puta, ali ne može biti četiri ili pet puta veća.”, rekao je Domić.

„Zakon o javnim nabavkama je jasan. Imamo procijenjenu vrijednost i zna se koliko možemo i da li možemo ići iznad procijenjene vrijednosti. Vrijeme je da uredimo ovu oblast. Potrebno je da svi budu razumni, jer rasipanje novca nije rješenje. Možemo ga uložiti u besplatne udžbenike, bolje opremanje škola i sl. Žao mi je što je došlo do ove situacije, što dio djece nema prijevoz, ali prisiljeni smo donijeti neke odluke kako bi novac uštedjeli i pametnije uložili.”, dodao je te naglasio kako će ministarstvo i ove godine izdvojiti jednokratna financijska sredstva kojima će pomoći roditeljima s više djece i onima u potrebi.

U ŽSB trenutno 244 pozitivne osobe

U izjavi za medije nakon održane sjednice Vlade ŽSB ministar zdravstva i socijalne politike Anto Matić (HDZ BiH) govorio je o situaciji vezanoj za virus COVID-19:

„U Županiji Središnja Bosna trenutno imamo 20 novih hospitaliziranih osoba. Ukupno je 59 osoba koje su na bolničkom liječenju. Pozitivnih je ukupno 244 te 280 osoba koje su u samoizolaciji.“, rekao je Matić.

„Ovom prilikom ću naglasiti kako preko 95 posto pozitivnih pacijenata u bolnicama nije cijepljeno. Neki su s težom kliničkom slikom, a neki s lakšom. U domovima zdravlja se trenutno nalazi oko 10 tisuća doza te još jednom prilikom pozivam građane da se cijepe.“, naglasio je.