Predsjedatelj Martinović na prijedlog Kluba Hrvata prekinuo sjednicu Doma naroda Parlamenta Federacije BiH nakon Novalićevog jednostranog povlačenja s dnevnog reda Zakona o financijskoj konsolidaciji javnih zdravstvenih ustanova

0
1

Današnja redovita sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH prekinuta je nakon što je Fadil Novalić, predsjednik Vlade Federacije BiH jednostrano i bez znanja priređivača zakona, predstavnika ministra zdravstva Federacije BiH kao i dopredsjednice Vlade Federacije BiH Jelke Milićević, povukao s dnevnog reda Zakon o financijskoj konsolidaciji javnih zdravstvenih ustanova. Smatrajući da bi se donošenjem ovog zakona moglo konkretno pomoći zdravstvenim ustanovima u Federaciji BiH, Kolegij Doma naroda s predsjedateljem Martinovićem na čelu odlučio ga je staviti na dnevni red današnje sjednice. Prije otvaranja rasprave o ovom zakonu, predsjednik Vlade Novalić povlači ga iz procedure iako takvu odluku nije razmatrala Vlada F BiH koja je zasjedala prije sjednice Doma naroda.

„Tražim da predsjednik Vlade objasni i pismeno se očituje o razlozima povlačenja zakona jer u pitanju je dosad neviđen presedan. Mi smo ovim zakonom imali priliku sasvim konkretno pomoći svim zdravstvenim ustanovama, od Bosanske Krupe do Ravnog. Sasvim sigurno u pitanju je jedan od zakona koji bi obilježio ovaj mandat“, kazao je predsjedatelj Doma naroda Tomislav Martinović prije prekida sjednice na prijedlog Ive Tadića, predsjednika Kluba Hrvata. Na pokušaj predsjednika Kluba Bošnjaka Jasmina Duvnjaka da opravda jednostrano povlačenje zakona, predsjedatelj Martinović podsjetio ga je da je i sam kao član Kolegija dao suglasnost na dnevni red sjednice koja je sazvana prije deset dana, u skladu s Poslovnikom o radu ovog doma, a na kojemu je bio i Zakon o financijskoj konsolidaciji javnih zdravstvenih ustanova u Federaciji BiH.

Zakonom kojeg je Novalić uoči otvaranja rasprave na sjednici Doma naroda povukao s dnevnog reda,  uređuje se financijska konsolidacija javnih zdravstvenih ustanova  kojima je osnivač općina, županija, odnosno kanton te Federacija BiH. Njime su obuhvaćene zdravstvene ustanove  koje posljednjih godina bilježe negativno poslovanje. Zakonom o njiihovoj konsolidaciji definiraju se izvori plaćanja nastalih dugovanja, postupak  i  način  izmirenja dugovanja ,  iznos  umanjenja  duga  i  druga pitanja  koja  se  odnose  na financijsku kukonsolidaciju zdravstvenih ustanova. Ciljevi  financijske konsolidacije utvrđene ovim zakonom  su postići likvidnosti i solventnosti javnih zdravstvenih ustanova,  ojačati odgovornosti u upravljanju rizikom u poslovanju javnih zdravstvenih ustanova te propisima  donesenim na osnovu ovog zakona, podići razinu kvalitete i učinkovitosti  u pružanju zdravstvenih usluga.

Parlament Federacije BiH je još 2013. godine donio odluku  o preuzimanju  osnivačkih prava od strane Federacije BiH nad sva tri klinička  centra  u  Federaciji  BiH:  Kliničkim centrom  Univerziteta  u  Sarajevu,  Univerzitetsko-kliničkim centrom Tuzla i Sveučilišnom kliničkom bolnicom Mostar. Dom naroda Parlamenta Federacije BiH na temu stanja u zdravstvu, s posebnim naglaskom na potrebu saniranja dugovanja u javno zdravstvenim ustanovama krajem srpnja 2016. godine održao tematsku sjednicu, a jednim od usvojenih zaključaka zadužena je Vlada Federacije i resorno ministarstvo da izradi i u proceduru uputi Zakon o financijskoj konsolidaciji javnih zdravstvenih ustanova.

Podršku izaslanika u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH danas su  dobili prijedlozi Zakona o izmjenama Zakona o visini stope zatezne kamate na javne prihode i Zakon o izmjenama Zakona o izvršavanju Proračuna Federacije BiH za 2021. godinu .  Izmjenama Zakona o visini stope zatezne kamate na javne prihode propisana je mogućnost potpunog otpisa zateznih kamata nastalih po osnovu dospjelih, a nenaplaćenih javnih prihoda ukoliko poslovni subjekt u roku od 24 mjeseca od stupanja na snagu Izmjena Zakona izmiri obveze za glavni dug. Usvajanjem Izmjena Zakona o izvršavanju Proračuna FBiH za 2021. godinu, osigurani su preduvjeti za transfere nižim razinama vlasti, općinama i gradovima,  u ukupnom iznosu od 30 milijuna KM, nevezano za još uvijek neizvjesnan aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).  Izaslanici su na početku sjednici na znanje primili  i dvije Informacije o epidemiološkoj situaciji u Federaciji BiH. Obje su potvrdile trend stabiliziranja stanja i pada broja zaraženih Covidom-19 u Federaciji BiH.

(parlamentfbih.gov.ba)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime