Izaslanstvo Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) i Stranke demokratske akcije (SDA) sastali su se danas u Domu HDZ-a BiH u Mostaru.

Stranačka izaslanstva predvodili su predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović i predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Nakon održanog sastanka, na kome se razgovaralo o aktualnoj političkoj situaciji i formiranju vlasti, predsjednici stranaka obratili su se javnosti na konferenciji za medije.

Stranačka izaslanstva najviše vremena provela su razgovarajući o problematici održavanja izbora u Mostaru. Predsjednik Čović je nedvosmisleno kazao kako će se izbori ove jeseni održati, dok je Izetbegović potvrdio da je model izbora gradskih vijećnika gotovo dogovoren, ali da ostaje još razgovarati o izmjenama gradskog Statuta.

„Tražili smo rješenje kako bismo stabilizirali odnose u BiH i to u mjeru u kojoj dvije stranke predvode dva naroda. Posvetili smo dosta vremena Mostaru i pokazali smo da možemo uraditi neke iskorake. Izbori će biti održani i sada u parlamentarnoj proceduri moramo doći do rješenja. Sada imamo i jednu ekološku dimenziju tj. probleme s deponijom Uborak. Napravit ćemo zajedničku izjavu te sa partnerima s viših razina vlasti i međunarodnim institucijama pokušat ćemo naći jedno trajno rješenje za ovaj problem“, istaknuo je predsjednik Čović.

Predsjednik Čović je kazao kako je puno stavova približeno ali… „Daleko smo od toga da kažemo da smo strateške poglede usaglasili. Opće opredjeljenje je da se za lokalne izbore osigura maksimalni standard za održavanje izbora i da Mostar ove godine ima izbore“.

„Ako želimo razgovarati i o drugim stvarima onda se mora mijenjati Izborni zakon. Zajednički ćemo to tražiti. Ovo o čemu razgovaramo je razumno. To su strateške odluke jer se netko mora odreći biranja hrvatskom narodu članova Predsjedništva. Zato se trudimo na bazi pomirljivih stavova doći do rješenja“, rekao je predsjednik Čović.

“Ključ stabilnosti naših odnosa počiva na povjerenju“, naglasio je dr. Čović te istaknuo da se dokazuje kroz izborni proces, da jedan narod drugom ne bira predstavnike”.

Naglašeno je kako je današnji sastanak važan zbog stvaranja stabilnosti u Bosni i Hercegovini te da je pokazano da se može napraviti iskorak.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je nakon sastanka HDZ-a BiH i SDA u Mostaru kazao da nisu riješene strateške stvari, jer treba uskladiti odluke Ustavnog suda, Suda za ljudska prava u Strazbourgu, težnje HDZ-a i HNS-a te gledanje SDA i građanskih stranaka.To se može pomiriti ali je to daleko. HDZ i SDA se trebaju uporno sastajati i razgovarati i da imaju zajednički odgovor na krizu koju imamo u BiH. Mi zaista imamo partnerstvo da se amortiziraju udari krize. Jednako gledamo na odluke Ustavnoga suda, one se sve trebaju uvažiti. HDZ smatra da strane suce Ustavnoga suda trebaju zamijeniti domaći. To misli i SDA, ali smo stava da se to ne može uraditi na prečac. Blokadu državnih institucija je moguće prevazići kroz ispunjavanje 14 prioriteta koje nam je postavila Europska komisija“, rekao je Izetbegović.

Izetbegović je dodao kako i dalje ima mnogo polja na kojima HDZ i SDA ne vide jednako stvari. „Ali u ovakvom trenutku idemo na ono gdje se možemo dogovoriti. Ne otvaramo nove probleme, nego idemo raditi što možemo“.