Prije dvadeset devet godina, točnije 3. svibnja 1992. godine, poginuli su pripadnici viteškoga Hrvatskoga vijeća obrane, Ilija Petrović i Josip Kurevija. Ilija i Josip su ujedno i prvi hrvatski bojovnici poginuli u Lašvanskoj dolini u borbi protiv srpskih paravojnih snaga i pripadnika tzv. JNA.

Život su izgubili pri zauzimanju skladišta naoružanja JNA u Slimenima, u općini Travnik, kada je ranjeno još devet pripadnika HVO-a i HOS-a Vitez.
U akciji zauzimanja skladišta naoružanja sudjelovale su postrojbe HVO-a na čelu s Filipom Filipovićem, te tadašnji zapovjednik Općinskog stožera HVO-a, poslije zapovjednik „Viteške“ brigade HVO-a Mario Čerkez i jedinice HOS-a Vitez sa zapovjednikom, pokojnim, Darkom Kraljevićem.
U spomen na ovaj događaj izaslanstvo OO HDZ BiH Vitez koje je predvodio predsjednik OO HDZ BiH Vitez i načelnik općine Vitez, Boris Marjanović, u ponedjeljak 03.5.2021.g. zajedno s predstavnicima udruga proisteklih iz Domovinskog rata te članova obitelji, posjetilo viteška groblja Mali Mošunj i Kraljevica, gdje su s obiteljima poginulih odali počast prvim žrtvama HVO-a iz Viteza.
U spomen na prve žrtve Viteza danas u središtu Viteza dvije ulice nose ime Josipa Kurevija (kraj OŠ “Vitez”) i Ilije Petrovića (ulica kraj SŠ “Vitez”).