General Slobodan Praljak: Čovjek koji nije pristao da ga proglase ratnim zločincem, već je izabrao Sokratovu smrt

I ove godine, hrvatska je javnost diljem BiH odala počast preminulom generalu HVO-a Slobodanu Praljku. Mnogi su se u Središnjoj Bosni na poziv Županijskog odbora Mladeži HDZ-a BiH ŽSB i braniteljskih udruga u svojim općinama okupili ispred središnjih spomen obilježja te položili svijeće u čast ovog velikog čovjeka ali i svih drugih hrvatskih branitelja. Nakon zajedničke molitve, poslane su i poruke ohrabrenja, poruke koje je činom samoubojstva, svom narodu poslao i sam General, ne dopustivši da na njegovo ime ali i leđa cijelog njegovog naroda padne krimen kolektivne krivnje.

Dvije su godine od kada je general Slobodan Praljak, bivši načelnik Glavnog stožera HVO-a pravomoćno osuđen na Međunarodnom sudu za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije u Haagu, nakon čega je počinio samoubojstvo ispijanjem otrova.

“Slobodan Praljak nije ratni zločinac. S prijezirom odbacujem vašu presudu”, rekao je u sudnici toga dana prije dvije godine, nakon izricanja presude kojom je osuđen na 20 godina zatvora, od kojih je većinu odslužio s obzirom na to da je praksa da se haaški osuđenici puštaju nakon odslužene dvije trećine kazne i uskoro je mogao biti slobodan čovjek, a onda je, na zaprepaštenje svih u sudnici u sekundi popio otrov iz bočice.

Zanijemili su svi, a najviše cjelokupna hrvatska javnost, koja je uživo pratila izricanje presude, a svijet je obišla šokantna slika i generalovo je samoubojstvo postalo glavna naslovnica svih svjetskih novina.

Preminuo je nedugo potom u bolnici gdje je iz sudnice hitno prebačen helikopterom, ali, već je bilo prekasno.

Praljkovo samoubojstvo uživo, pred kamerama, u trenutku dok mu je predsjedavajući Žalbenog vijeća Haškog tribunala, sudac Carmelo Agius, čitao konačnu presudu po kojoj mu je potvrđena kazna od 20 godina zatvora, otvorio je brojna, do danas nerazjašnjena pitanja.

Izvor dijela teksta: Artinfo.ba