Svečano obilježena obljetnica Udruge nositelja ratnih odličja HVO HB

0
82

Danas je u Vitezu svečano obilježena obljetnica Udruge nositelja ratnih odličja Hrvatskog vijeća obrane Herceg Bosne.

Obilježavanje obljetnice započelo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na središnjem spomen obilježju u Vitezu. Vijence su položili i svijeće upalili izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora, izaslanstvo Republike Hrvatske, izaslanstvo Udruge nositelja ratnih odličja HVO-a HB i izaslanstvo Oružanih snaga BiH HVO.

Predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović, prva zamjenica predsjedatelja ZD PS BiH i kandidatkinja HNS-a za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Borjana Krišto, predsjednik Federacije BiH i nositelj liste HDZ BiH – HNS Zastupnički Dom PS BiH Marinko Čavara, izaslanik ministra hrvatskih branitelja Branko Cindrić, zastupnik u Hrvatskom saboru Radoje Vidović i brojni drugi dužnosnici HDZ-a BiH sudjelovali su u obilježavanju obljetnice Udruge nositelja ratnih odličja HVO HB.

Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća, uslijedila je Svečana akademija na kojoj se prigodnim riječima nazočnima obratila kandidatkinja HNS-a za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Borjana Krišto.

„Teško je pronaći prave riječi za doprinos svih onih koji su nam svojim žrtvom i hrabrošću podarili slobodu i obvezali nas da je čuvamo. Jednim dijelom, vaš doprinos potvrđen je ratnim vojnim odličjima, a ponos koji svi skupa iskazujemo upravo je poštivanje vrijednosti Domovinskog rata i dostojanstva svakog branitelja HVO-a“, kazala je Borjana Krišto.

„U ovim prigodama s osjećajem zajedništva prisjećamo se dana ponosa i slave kada je jedini cilj bio obraniti svoja ognjišta i svoj narod. Na poseban način moramo spomenuti sve one za koje smo prije ove svečane akademije položili vijence i upalili svijeće, jer upravo su oni dali ono svoje najvrjednije kako bismo mi danas bili ovdje“, istaknula je Krišto.

„Djelujući kroz ovu Udrugu, kao i sve druge Udruge proistekle iz Domovinskog rata gradimo integritet hrvatskog naroda u BiH štiteći dignitet i ulogu HVO-a u stvaranju slobode i jednakopravnosti hrvatskog naroda u BiH sa druga dva naroda. Znajući kako ste se nesebično borili za svoj narod, dajući sebe za njegovu slobodu, danas nama dajete dovoljno snage da zajedništvom štitimo interese hrvatskog naroda u BiH. Previše je žrtava kojima se poklanjamo da bismo se odrekli takvog jednog puta i onoga što nam je Ustavom zajamčeno, a što smo Washingtonskim i Daytonskim sporazumom ugradili u temelje BiH. Samo snagom našeg zajedništva izborimo se i za našu jednakopravnost hrvatskog naroda s druga dva naroda u BiH i radimo na boljoj i ugodnijoj budućnosti u BiH. Gradimo bolje i ugodnije uvijete za život svakog čovjeka u BiH, ona je naša domovina, domovina hrvatskog naroda, zaključila je Borjana Krišto, kandidatkinja Hrvatskog narodnog sabora BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Lazar Martinović predsjednik Udruge nositelja ratnih odličja Hrvatskog vijeća obrane Herceg-Bosne, kazao je kako je ovaj skup svjedočanstvo zajedništva koje se njeguje unutar Udruge, ali i u suradnji s drugim Udrugama HVO-a. „Naša je obaveza da zajedno s drugima radimo na zaštiti digniteta i uloge HVO-a u Domovinskom ratu u BiH“, istaknuo je Martinović, te prezentirao aktivnosti koje je Udruga provodila u proteklom razdoblju.
„Odlučno i beskompromisno podržavamo i podržat ćemo politiku zajedništva koju predvode stranke članice Hrvatskog narodnog sabora, predvođene stožernom strankom HDZ-om BiH na čelu s dr. Draganom Čovićem“, zaključio je Martinović.

Ilija Nakić ratni general Hrvatskog vijeća obrane, nositelj županijske liste Hrvatskog narodnog sabora predvođene HDZ-om BiH za Sabor ŽSB-a istaknuo je kako se i 90-tih godina imalo izbora te poslao poruku svima na skupu, posebno mladima. „Mogli smo i mi otići, puno nam je teže bilo, svjesni smo bili da nam je glava bila u pitanju, svjesni da su nam cijele obitelji bile u pitanju. Međutim, nešto puno jače, puno moćnije, nešto što mi ni danas možda ne razumijemo, prvi ja, vezalo nas je za naš prostor, za naš dom, vezalo nas je za naše ljude. Pozivam vas da sa današnjeg druženja i skupa ponesemo pozitivnu sinergiju i prenesemo je na naš prostor te da se 2. listopada istinski, izborimo za svoje pravo i jednakopravnost“, poručio je između ostalog general Nakić.

„Svi poginuli, nestali, ranjeni i svi pripadnici HVO-a dali su veliki doprinos u Domovinskom ratu, i najzaslužniji su za opstojnost hrvatskog naroda u BiH. Danas hrvatski narod u BiH mora biti ujedinjen kao i 90-tih godina prošlog stoljeća“, kazao je Branko Cindrić, izaslanik ministra hrvatskih branitelja tome Medveda, poručivši kako će branitelji i pripadnici HVO-a uvijek imati pomoć i potporu i suradnju, ministra hrvatskih branitelja gospodina Medveda kao i Vlade Republike Hrvatske.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime