Usvojen Prijedlog proračuna ŽSB za 2022. godinu

0
2

Na danas održanoj 45. izvanrednoj sjednici Vlade Županije Središnja Bosna, na prijedlog resorne ministrice financija Mirjane Plavčić (HDZ BiH), usvojen je Prijedlog proračuna ŽSB za 2022. godinu.

U izjavi za medije, ministrica Plavčić navela je kako su planirani prihodi i primici u iznosu od 239,9 milijuna KM, a ukupni rashodi i izdaci 239,2 milijuna. Oko 704 tisuće je planirani višak prihoda nad rashodima:

“Ovo je do sad najveći Prijedlog proračuna ŽSB i on je otprilike kao i već utvrđeni Rebalans Proračuna za 2021. godinu. U odnosu na Nacrt proračuna za 2022. godinu, došlo je do povećanja prihoda. Budući da su sve izvjesnije potpore s viših razina vlasti, mi smo na tu stavku pozicionirali novih 15 milijuna KM. Rashodovnu stranu smo uvećali prema zahtjevima proračunskih korisnika. Jedna polovica tih zahtjeva odnosi se na stavke koje su utvrđene Rebalansom za 2021. godinu. Zbog nedostatka vremena u ovoj proračunskoj i kalendarskoj godini, te stavke nisu u mogućnosti da se realiziraju. Budući da su to većinom kapitalni projekti od interesa za ŽSB, opredijelili smo se da ih uvrstimo u Prijedlog proračuna ŽSB za 2022. godinu kako bi se već započeta procedura mogla završiti i realizacija tih projekata mogla krenuti već početkom 2022. godine”, naglasila je Plavčić.

Prijedlogom proračuna ŽSB za 2022. godinu, Vlada ŽSB je prepoznala probleme kad su u pitanju kolektivni ugovor zaposlenih u Ministarstvu unutarnjih poslova ŽSB.

“Izdvojit ćemo 500 tisuća KM za kolektivne ugovore zaposlenih u MUP-u, milijun za nabavku stalnih sredstava, a 800 tisuća KM za zakup vozila za potrebe MUP-a. Prepoznali smo i poboljšanje uvjeta za studente, povećali stavku za nabavku udžbenika, osigurali 400 tisuća KM Zavodu za javno zdravstvo za nabavku testova na COVID-19, izdvojili novih 500 tisuća KM za pravomoćne sudske presude”, rekla je ministrica Plavčić.

Kad su u pitanju zahtjevi sindikata zaposlenih u javnoj upravi, ministrica Plavčić kaže da novog povećanja osnovica za plaće za sad neće biti:

„Vlada ima mehanizam kontrole i smanjenja rashoda za kapitalna ulaganja i transfere u slučaju nedovoljnih prihoda, a kontrolu rashoda za plaće nema. Stoga smo se opredijelili da povećanje osnovice razmatramo iduće godine, kad vidimo kakva će biti kretanja prihoda u Proračunu ŽSB za 2022. godinu“, kazala je ministrica Plavčić za kraj.

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime